Babka według przepisu mojego męża. Najlepsza!

371 wyświetleń 0 Comment
Najpiękniejsze w Świętach Wielkanocnych to rodzina, wspólny czas i rozmowy. Kuchenna krzątanina, kręcenie ciast, wydmuszki, malowanie jajek, męskie szachy, żarty i żarciki mniej lub bardziej trafione. Wielkanoc to dla mnie pstryczek i bicie (oczywiście symboliczne) rózgami z bazi w Wielki Piątek, to porządny chlust wodą w Wielki Poniedziałek. Wielkanoc to dla mnie zapach wiosny, świergotanie ptaków i zapach ciasta przypominającego, że czas wyciągnąć je z pieca. Wielkanoc to świąteczne babki, bukszpan, bazie, żonkile i tulipany. To uśmiech i pogoda ducha, która nas nie opuszcza.

W moim rodzinnym domu babki pieczemy od pokoleń. Traf chciał, że moim mężem został piekarz. Tak bardzo cieszę się, że wszystkie te piękne tradycje i wartości wspólnie przekazujemy naszej córce.

Stół to miejsce, które łączy. A co będzie u nas na Wielkanocnym stole? Tradycja. Miłość. My. Dzielę się z Wami najlepszym przepisem na czekoladową i cytrynową babkę.

Babka cytrynowa

Składniki:

  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Masło wyjąć z lodówki, pokroić w kosteczkę. Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką.

  2. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na jasną masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników.

  3. Przełożyć do formy i piec przez około 40 minut do suchego patyczka. Formę odstawić na kratkę na 10 – 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem.








Babka czekoladowa

Składniki:

  • 120 g czekolady gorzkiej lub deserowej + dodatkowo 100 g na polewę
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g miałkiego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

  1. Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić

  2. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i wymieszać.

  3. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać metalową łyżką.

  4. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki keksowej. Piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

  5. Upieczoną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką mleka.









Nawet,  jeśli nie jesteście miłośnikami wypieków, warto zaangażować do tego całą rodzinę. Zobaczycie, że pieczenie to tylko pretekst do wyjątkowo radosnej atmosfery.

Oceń:

Babka według przepisu mojego męża. Najlepsza!
Głosów:1 Średnia: 5 (100%)

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz