Czkośliwka, niestandardowe powidła!

341 wyświetleń 0 Comment
czekolada - figa z Makiem
Czekośliwka, brzmi zagadkowo? Nie wiecie, czego się spodziewać? Na pewno uczty dla kubków smakowych, zaskoczenia dla podniebienia i słodkiej niespodzianki. Jeśli jeszcze Was nie przekupiłam, musicie sami spróbować. Kilka tygodni temu wpadłam w wir zaprawiania tego, co lato i jesień najlepszego nam przyniosło. A wszystko dla Heleny. Zimą przyjdzie nam zmierzyć się z jej pierwszymi łyżeczkami, warzywami, małymi przekąskami. Chcę, żeby jej brzuszek był syty i zadowolony.Ale do rzeczy (…) z rozpędu kupiłam o tonę słoików za dużo. Były śliwki, a więc padł pomysł! CZEKOŚLIWKA! Powideł u mnie w domu nigdy dość, więc czas i na te mniej tradycyjne. Sama przyjemność, skosztować i sięgnąć po to, co samemu się przygotowało. Bo dla której pani domu pochwały jej poczynań kulinarnych nie są muzyką dla uszu?Przepis na tę słodką rozkosz jest banalnie prosty. Czego potrzebujemy?
  • 1 kg śliwek
  • 200 g cukru
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • odrobina octu (by śliwki się nie przypaliły)
Przygotowanie:
  • Myjemy śliwki, dzielimy je na połowę oczyszczając z pestek.
  • Głęboką patelnię, bądź garnek nagrzewamy i wsypujemy cukier.
  • W momencie, gdy cukier zacznie się karmelizować dodajemy nasze śliwki.
  • Mieszamy, dodając kapkę octu.
  • Smażymy, mieszając co jakiś czas.
  • Smażymy 3 godziny.
  • Śliwki odstawiamy i czekamy do dnia następnego.
  • Znów podgrzewamy śliwki przez około 1,5 – 2 godziny.
  • Na samym końcu dodajemy czekoladę, mieszamy.
  • Spotkałam się też z przepisami, gdzie cukier był dodawany po usmażeniu śliwek.
U nas słoiczki będą gościły w domu całą zimę, zatem pasteryzowałam słoiki.
Przed nałożeniem czekośliwki oczywiście należy je wyparzyć.
Kiedy słoiki z czekośliwką są gotowe i zamknięte, zagotowałam je w dużym garnku.
Ilość wody sięgała do 3/4 słoiczków, gotowałam 10 minut.
Następnie wyciągnęłam słoiczki i odłożyłam na kuchennym ręczniku „do góry” dnem na 15 minut.
Gotowe, smacznego!
Myślę też, że w przyszłości zmodyfikuję przepis. Cukier biały zastąpię ksylitolem.
Nasza czekośliwka będzie pyszną, zdrową przekąską!
 
 
Instagram: figazmakiemleszno

Oceń:

Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz