Czkośliwka, niestandardowe powidła!

545 wyświetleń 0 Comment
czekolada - figa z Makiem
Czekośliwka, brzmi zagadkowo? Nie wiecie, czego się spodziewać? Na pewno uczty dla kubków smakowych, zaskoczenia dla podniebienia i słodkiej niespodzianki. Jeśli jeszcze Was nie przekupiłam, musicie sami spróbować.  Kilka tygodni temu wpadłam w wir zaprawiania tego, co lato i jesień najlepszego nam przyniosło. A wszystko dla Heleny. Zimą przyjdzie nam zmierzyć się z jej pierwszymi łyżeczkami, warzywami, małymi przekąskami. Chcę, żeby jej brzuszek był syty i zadowolony. Ale do rzeczy (…) z rozpędu kupiłam o tonę słoików za dużo. Były śliwki, a więc padł pomysł! CZEKOŚLIWKA! Powideł u mnie w domu nigdy dość, więc czas i na te mniej tradycyjne. Sama przyjemność, skosztować i sięgnąć po to, co samemu się przygotowało. Bo dla której pani domu pochwały jej poczynań kulinarnych nie są muzyką dla uszu? Przepis na tę słodką rozkosz jest banalnie prosty. Czego potrzebujemy?
  • 1 kg śliwek
  • 200 g cukru
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • odrobina octu (by śliwki się nie przypaliły)
Przygotowanie:
  • Myjemy śliwki, dzielimy je na połowę oczyszczając z pestek.
  • Głęboką patelnię, bądź garnek nagrzewamy i wsypujemy cukier.
  • W momencie, gdy cukier zacznie się karmelizować dodajemy nasze śliwki.
  • Mieszamy, dodając kapkę octu.
  • Smażymy, mieszając co jakiś czas.
  • Smażymy 3 godziny.
  • Śliwki odstawiamy i czekamy do dnia następnego.
  • Znów podgrzewamy śliwki przez około 1,5 – 2 godziny.
  • Na samym końcu dodajemy czekoladę, mieszamy.
  • Spotkałam się też z przepisami, gdzie cukier był dodawany po usmażeniu śliwek.
U nas słoiczki będą gościły w domu całą zimę, zatem pasteryzowałam słoiki.
Przed nałożeniem czekośliwki oczywiście należy je wyparzyć.
Kiedy słoiki z czekośliwką są gotowe i zamknięte, zagotowałam je w dużym garnku.
Ilość wody sięgała do 3/4 słoiczków, gotowałam 10 minut.
Następnie wyciągnęłam słoiczki i odłożyłam na kuchennym ręczniku „do góry” dnem na 15 minut.
Gotowe, smacznego!
Myślę też, że w przyszłości zmodyfikuję przepis. Cukier biały zastąpię ksylitolem.
Nasza czekośliwka będzie pyszną, zdrową przekąską!
 
 
Instagram: figazmakiemleszno

Oceń:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o