Deser z nasionami chia, czyli wszystko o superfoods w diecie dziecka.

10676 wyświetleń 0 Comment
Deser z nasionami chia nisko się przed Wami kłania. Prosty w przygotowaniu, jednocześnie zahaczający o najwrażliwsze kubki smakowe. Połączenie dwóch niemożliwych do zdobycia jednocześnie pierwiastków. A jednak, niemożliwe staje się możliwe. Zdrowo, smacznie i szybko.

To, co wylądowało w naszych żołądkach zakrawało o delikatny obłęd kulinarny. Smak podkręcony charakterystyczną nutą dodał mojemu przepisowi zdecydowany kierunek. Kierunek, który na pewno będę kontynuować.

Kuchenne rewolucje

Twoja przygoda z chia 


Podkreślę, że to propozycja deseru dla całej rodziny. Pewnie dla niektórych takie wydanie przekąski wydawać by się mógo szczytem kulinarnych poczynań. Miło Was zaskoczę, tego przepisu nie trzeba się bać, więc testuj i smakuj. Pewnie większość z nas ma za sobą epizod z nasionami chia, mniej lub bardziej udany. Zapraszam po prosty przepis na deser z nasionami chia. Sięgnij po niego i przekonaj się, że zdrowe przekąski mogą być łatwe i szybkie w przygotowaniu! 


Co to są superfoods?


Mówi się tak o produktach, które są szczególnie bogate w składniki korzystnie wpływające na zdrowie człowieka. O! To produkty, które mają szczególnie dużo: witamin, przeciwutleniaczy (lub inaczej antyoksydantów), które dbają, by nasz organizm się nie starzał, nie chorował, o ilość mikroskładników np. żelaza, wapnia, cynku, magnezu itd. Charakterystyczne jest to, że w tych produktach zawartość różnych ważnych składników odżywczych jest wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych produktów spożywczych.

Superfoods w diecie dziecka

Od małego na całego 


Czy dzieci mogą jeść nasiona chia, skoro to tzw. superfood, czyli produkt zawierający wyjątkowo dużo składników odżywczych i witamin?

Nasion chia (szałowia hiszpańska) nie ma na liście produktów zakazanych dla niemowląt! Moim zdaniem mogą pojawić się w diecie dzieci i niemowląt. Faktycznie zdania, co do podawania dzieciom ziaren chia, są podzielone i ze względu na przepisy prawne. A na opakowaniu znajdziesz informację, że chia możesz podać dziecku po 3 roku życia. By żywność mogła być oznaczona jako właściwa dla dzieci w pierwszych trzech latach życia to musiałaby uzyskać status żywności „specjalnego przeznaczenia żywieniowego”. Warto wspomnieć, że takiego statusu nie ma też wiele rodzimych zbóż, warzyw, owoców, jajek, mięsa itd, dlatego najczęściej mówi się o wzbogacaniu diety w ten składnik u dzieci powyżej 3 roku życia. 

Z punktu widzenia rodzica małej dziewczynki najbardziej atrakcyjna w składzie nasion chia jest wysoka zawartość składników mineralnych i witamin, ale ich wchłanianie może stanąć pod znakiem zapytania (+ brak badań). Istnieje ryzyko (poprzez wysoką zawartość błonnika) ograniczenia wchłaniania składników odżywczych dostarczanych z innym pożywieniem (+ brak badań). 

Rozsądek podpowiada, jak w przypadku rozszerzania diety dziecka i wprowadzania nowych produktów do menu, zrób to w małej ilości i obserwuj ewentualną reakcję przez 1-2 dni. 

W jakiej formie podać chia niemowlętom i dzieciom?


Niemowlętom można zaproponować kilka łyżeczek puddingu lub dosypać zmielone nasiona (pół łyżeczki do porcji kaszy czy jogurtu), podobnie jak nasiona lnu, słonecznika czy inne. Pamiętacie moje najlepsze kaszki dla niemowląt? Ogromne pole do popisu. Ja zaczynałam od płatków owsianych z różnymi dodatkami np. słonecznik, finalnie kończąc na nasionach chia. Obecnie puddingiem chia zajadamy się razem! Zacznijcie od rodzimych produktów, tych które sami jadacie, dzięki temu dzieci poznają domową kuchnię. Ale nie widzę powodu żeby chować się przed dzieckiem z puddingiem chia jeżeli go jadacie.

Czy podczas karmienia piersią można jeść chia?


Polska szałwia zalecana jest w okresie kończenia karmienia piersią, ale szałwia hiszpańska (chia) to inna bajka. Badanie przeprowadzone w grupie matek w ciąży oraz czasie laktacji pokazało, że spożywanie oleju z chia wiązało się z podwyższoną zawartością kwasu DHA w mleku mam, które ten olej spożywały. Kobiety w badanej grupie przyjmowały olej, ale nie jadły nasion chia, więc samo spożywanie nasion prawdopodobnie ma mniej znaczący efekt. Jednak z całą pewnością szałwia hiszpańska jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych a ich zwykle w naszej diecie jest za mało. A więc, jeżeli karmisz piersią i zastanawiasz się na puddingiem chia to możesz się nie obawiać. Jedz na zdrowie! 

Zalecane dawkowanie


dorośli – 2 łyżki stołowe dziennie.
dzieci – 1 łyżka stołowa dziennie.
nie zaleca się podawania niemowlętom i dzieciom do trzech lat.

Nasiona chia pomagają, bo … 

  • najlepiej potwierdzone działanie nasion chia dotyczy gospodarki lipidowej,
  • redukcji poziomu cholesterolu,
  • przeciwdziałania miażdżycy, 
  • zdolność chia do pęcznienia powoduje zmniejszenie uczucia głodu i ograniczenie objętości przyjmowanych posiłków,
  • bogatym źródłem wielu ważnych składników mineralnych kości. Chodzi przede wszystkim o wapń, magnez i białko. W 28 gramach znajdziemy aż 18 proc. zalecanej dziennej dawki wapnia, co jest wynikiem imponującym. Znacznie lepszym, niż w większości produktów mleczarskich,
  • poprawiają pracę mózgu i serca. Zdaniem ekspertów chia poprawia pracę mózgu, ale też charakteryzuje się działaniem antyarytmicznym. Niektórzy wskazują również, że nasiona pomagają złagodzić objawy depresji, a u starszych ludzi mogą zapobiegać demencji, w tym również chorobie Alzheimera,
  • są doskonałym pożywieniem dla dzieci. To optymalny element diety, szczególnie podczas wzrostu i rozwoju dzieci. Chia zapewniają właściwy wzrost i regenerację tkanek, w związku z czym polecane są kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Porcja 15 g nasion chia zawiera:

  • 8 razy więcej kwasów Omega-3, niż dziki łosoś (choć jak wyjaśniamy poniżej, nie zawsze są to kwasy faktycznie optymalne dla organizmu),
  • 15 razy więcej magnezu, niż brokuły,
  • 6 razy więcej wapnia, niż mleko,
  • 3 razy więcej żelaza, niż szpinak,
  • 4 razy więcej selenu, niż len,
  • 2 razy więcej błonnika, niż otręby.


Jak jeść nasiona chia?

  • najlepiej jest zalać nasiona płynem (wodą, sokiem, mlekiem kokosowym itp.) w proporcji 1:9 i odstawić na kilka godzin. Nasiona chia mają zdolność chłonięcia wody i pęcznienia, uzyskasz gęsty żel będący punktem wyjścia do sporządzania potraw,
  • spożywając chia na sucho, podczas pęcznienia w układzie pokarmowym, nasiona będą wykorzystywać wodę z naszego organizmu. Niekorzystne jest też popijanie suchych nasion płynem: może prowadzić do zaparć,
  • nasiona chia możesz spożywać zarówno na surowo, jak i ugotowane. Jednak najwięcej wartości odżywczych zachowają, jeżeli zjesz je na surowo. Zalane chłodną wodą i przechowywane w lodówce będą najbardziej wartościowe. Jeżeli przepis tego wymaga, możesz je oczywiście zalać wrzątkiem lub ugotować, pamiętaj jednak, że im krócej będą gotowane, tym mniej składników ulegnie zniszczeniu.


AROMATYCZNY DESER Z NASIONAMI CHIA 


300 g jogurtu naturalnego 
5 łyżek nasion chia

1 banan
1 łyżeczka miodu (nie podaje się do 1 r.ż. dziecka ze względu na ryzyko wystąpienia bakterii Clostridium Botulinum)
owoce: maliny, banan, borówki 
orzechy włoskie i domowa granola

Nasiona chia wymieszaj z jogurtem naturalnym. Banana rozgnieć widelcem. Dodaj do jogurtu z nasionami chia, wymieszaj całość. Dodaj niewielką ilość miodu. Odstaw do lodówki na noc. Przed podaniem ułóż na wierzchu deseru połówki orzechów włoskich, łyżkę domowej granoli i świeże owoce. 



5/5 - (3 votes)

Oceń:

5/5 - (3 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x