O mnie – mama, dyplomowany psycholog żywienia, magister dietetyki klinicznej. Miłośniczka jedzenia i food stylingu, właścicielka zdrowej śniadaniowni. Wielbicielka tradycyjnych receptur, świeżego pieczywa ze swojej rodzinnej piekarni. Tworzę produkty i aranżuję wydarzenia. Każdy projekt to dla mnie nowe wyzwanie. Doceniam współpracę z klientem indywidualnym oraz tematyczne warsztaty z dziećmi, dzięki czemu nie wpadam w sidła rutyny. Odpowiadam na nieoczywiste i zaskakujące pytania, dzieląc się swoim doświadczeniem. Realizuję się pod pseudonimem AGNES_GA
Założenia
1-3 lat 1000kcal
4-6 lat 1400kcal
Przyjęłam śr.1200 – 1400 kcal/ dobę
Śniadanie to 25% DRP = 300 – 350 kcal/dobę
Preferencje smakowe rozwijają się bardzo wcześnie, bo już życiu płodowym! Dziecko połyka płyn owodniowy, który zawiera substancje smakowe pochodzące z pokarmów jedzonych przez mamę. Także akceptacja nowych smaków w pierwszych latach życia może wpływać na późniejsze preferencje smakowe. Będę one traktowane, jako te „bezpieczne”. Wprowadzajmy więc w pierwszych latach życia dziecka warzywa i owoce, bo mogą wpłynąć na większą różnorodność diety dziecka w wieku przedszkolnym i szkolnym. Jak wiele zależy od nas, rodziców!
Śniadanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?
Tak! O naszej wydolności umysłowej i fizycznej w ciągu dnia decyduje właśnie śniadanie. Najintensywniejszy wysiłek umysłowy ma miejsce właśnie w godzinach pomiędzy śniadaniem a obiadem i wymaga stałego źródła energii. Jedząc śniadanie dostarczamy sobie energii, co powoduje wzrost koncentracji (jakże ważnej w szkole, pracy etc.), zwiększa zdolność tworzenia, rozwiązywania problemów. Zjedzone śniadanie zmniejsza ilość popełnianych błędów oraz poprawia pamięć!
Bardzo ważnym elementem dziecięcych śniadań są zdrowe węglowodany, węglowodany złożone. Gdzie ich szukać? Znajdziemy je w zdrowym chlebie (mile widziane na talerzu dziecka: razowy, ale też mieszany), naturalnych płatkach śniadaniowych (np. owsiane, jęczmienne, jaglane, z amarantusa), kaszach (np. jaglana, kasza manna, amarantus).
Rodzicu, pamiętaj też o białku np. nabiał, wędlina, pasta rybna, pasta roślinna, jajka, pasta jajeczna). Nie może zabraknąć produktów mlecznych, takich jak kakao, mleko, mleko roślinne, kawa mleczna, sery, jogurty, kefiry).
Oprócz tego, drogi rodzicu, zwróć uwagę, by podawać swojemu dziecku warzywa i owoce sezonowe. Do picia warto zaopatrzyć się w wodę z miodem i cytryną, herbatkę owocową lub ziołową, herbatę roibos, kawę z mlekiem lub kakao.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dla dzieci, warto więc wykazać się odrobiną fantazji i wzbogacać je w ciekawe pasty do pieczywa, ładnie i estetycznie ozdobić kanapki oraz talerz, ale zadbać też o miłą, rodzinną i spokojną atmosferę podczas posiłków.
Przykładowe śniadania dla dzieci
Owsianka z jabłkiem i cynamonem 319 kcal
1/4 szklanki płatków owsianych zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz połowę startego jabłka ciągle gotując na małym ogniu. Na wierzch posypujemy 1 łyżką drobno posiekanych orzechów włoskich.
Świeżo wyciskany sok z marchewki 200 ml
Lista: płatki owsiane, cynamon, jabłko, orzechy włoskie, sok z marchw
Kasza jaglana na mleku z czekośliwką 360 kcal
3 łyżki kaszy jaglanej zalewamy 100ml ciepłego mleka, gotujemy z 1 łyżką rodzynek na małym ogniu do zgęstnienia. Kaszę jaglaną podajemy z 1/2 pokrojonego w kosteczkę banana, 1 łyżką domowej czekośliwki.
Herbata owocowa z dodatkiem domowego soku z malin
Lista: kasza jaglana, mleko zwierzęce lub roślinne, rodzynki, czekośliwka lub konfitura śliwkowa, herbata owocowa, sok z malin
Omlet z pomidorami z chlebkiem orkiszowym 354 kcal
2 jaja doprawić delikatnie solą, bazyilią. Dodać 20ml mleka. Pomidora (1 szt.) sparzyć, obrać oraz pokroić w drobną kosteczkę. Całość wymieszać i wlać na rozgrzany tłuszcz ( 1 płaska łyżka masła 82% tł.)
Kubek ciepłego mleka zwierzęcego lub roślinnego
Lista: jajka, bazylia, mleko zwierzęce lub roślinne, pomidor, masło, kakao
Jajecznica ze szczypiorkiem 400 kcal
Na patelni rozpuść 1 płaską łyżkę masła (82% tł), gdy będzie płynne wbij bezpośrednio 2 jajka. Delikatnie i wolno mieszaj. Lekko posól. Gdy zaczną się ścinać dodaj 2 łyżki mleka. Smaż jeszcze chwilę i gotowe! Przełóż na talerz i obficie posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Podaj z kromką chlebka jęczmiennym.
Pół kubka ciepłego kakao na mleku zwierzęcym lub roślinnym bez cukru
Lista: masło, jaja, mleko, szczypiorek, pieczywo jęczmienne, kakao
Bułka wieloziarnista z twarożkiem 319 kcal
Twarożek pełnotłusty (2 łyżki) wymieszaj z drobno posiekaną rzodkiewką (5 główek). Dodaj 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
Herbata rumiankowa
Lista: twarożek pełnotłusty, rzodkiewka, szczypiorek, herbata rumiankowa
Grzanka pełnoziarnistego pieczywa z domową nutellą 384 kcal
Nutella: 25 suszonych daktyli, 2/3 szklanki ciemnego kakao, 300ml mleka, 1/2 szklanki orzechów nerkowca. Daktyle mocz w mleku przez godzinę, następnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj orzechy, w razie potrzeby jeszcze odrobinę mleka. Przełóż całość do miseczki i wymieszaj z kakao. Chlebek pełnoziarnisty podgrzej w tosterze albo w piekarniku.
Na ciepłe pieczywo nałóż dwie pełne łyżki domowego kremu czekoladowego. Smacznego!
Pół szklanki ciepłego mleka zwierzęcego lub roślinnego
Lista: daktyle, kakao, mleko, orzechy nerkowca, pieczywo pełnoziarniste, mleko zwierzęce lub roślinne
Bułka graham z pastą z makreli, koperkiem i kiełkami 350 kcal
Bułkę graham posmaruj delikatnie masłem (82% tł.). Wcześniej odłóż do miseczki 3 łyżki makreli wędzonej, dorzuć 2 łyżki posiekanego koperku i 2 łyżki ulubionych kiełków. Wszystko dokładnie wymieszaj. Obłóż pastą grahamkę.
Kubek ciepłego mleka zwierzęcego lub roślinnego bez cukru z łyżką naturalnego miodu
Lista: bułka graham, masło, makrela wędzona, koper, kiełki, mleko zwierzęce lub roślinne, miód
Kanapka z pieczywa razowego z kiełbasą podsuszaną (żywiecka) i warzywami 340 kcal
Dwie kromki pieczywa posmarować masłem (82% tł.). Sałatę opłukać. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pieczywo obłożyć sałatą, kiełbasą podsuszaną i pomidorem. Kilka małych marchewek do schrupania!
Kubek soku z pomarańczy
Lista: pieczywo razowe, masło, sałata zielona, pomidor, kiełbasa podsuszana np. żywiecka, marchewki do schrupania, sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy
Kanapka z pieczywa mieszanego z pastą serową 310 kcal
Pasta serowa:
3 łyżki twarogu tłustego zmiksować z 3 łyżkami jogurtu naturalnego i 1 łyżką siemienia lnianego. Wkroić 4 główki rzodkiewki. Całość wymieszać.
Pastą obłożyć dwie kromki pieczywa mieszanego pszenno – żytniego. Posypać szczypiorkiem!
Dojrzałe, słodkie jabłko
Kubek herbaty owocowej
Lista: twaróg pełnotłusty, jogurt naturalny, siemię lniane, rzodkiewka, szczypiorek, jabłko, herbata owocowa
Kanapka z pastą jajeczną 320 kcal
Ugotować 2 jajka na twardo. Obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki.
Do jajka dodać łyżkę jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 3 plastry pokrojonej w kosteczkę wędzonej piersi indyka.
Dojrzały banan
Kubek ciepłego kakao na mleku zwierzęcym lub roślinnym bez dodatku cukru
Lista: jajka, jogurt naturalny, szczypiorek, szynka z wędzonej piersi indyka, banan, kakao, mleko zwierzęce lub roślinne
Mam nadzieję, że moje wskazówki i przykładowe śniadania pomogą w urozmaiceniu diety w Waszych domach. My, rodzice, jesteśmy odpowiedzialni za kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych naszych pociech. To wyjątkowy czas, w którym mamy wpływ na jakość ich życia teraz i w przyszłości. Dzięki zdrowej diecie programujesz zdrowie dziecka na kolejne lata, a więc nauczmy się tego razem! Jeśli nurtują Was szczególne zagadnienia związane ze śniadaniami, żywieniem dziecka, problemami z dietą – pytajcie w komentarzach. Chętnie odpowiem, postaram rozwiać się wszelkie wątpliwości. A być może będziecie natchnieniem do kolejnych, wspólnych postów z http://ladygugu.pl/sniadanie-dla-dzieci/ !