Niech pierwszy kamieniem rzuci ten, kto latem nie ma ochoty na lody. Moje pierwsze wakacyjne i letnie skojarzenie to oczywiście lody. Lody w każdej postaci, na patyku, w kulce, kręcone, w pucharku i miseczce, ale smak musi być mój. Od dziecka lody towarzyszyły mi latem, a teraz mam propozycję dla większych i mniejszych łasuchów. Co powiecie na lody w zdrowszej wersji robione w domu?
Spieszę Wam z przepisem na pyszne i zdrowe lody! Takie, które możecie przygotować same z dziećmi. Inna opcja jest taka: dzieci mogą przygotować je dla Was, czyż nie kuszące? Nasze lody przygotowała Helenka z tatą, to była niespodzianka dla mnie. Udana, smaczna i słodka. Oczywiście bez wyrzutów sumienia.
Naturalne domowe lody
Domowe lody to banalny i szybki przepis na zdrową przekąskę. Nie są idealnie gładkie, ani równe, bo są lodami z charakterem. To przepis na wesołe, letnie popołudnie, którego dzieciaki tak pragną. Lody na patyku to istne szaleństwo, bierzesz i biegniesz w tango dalej. Potrzebujesz składnika bazy, którym może być jogurt naturalny. Reszta to miks wyobraźni i kubków smakowych. Jeśli macie ochotę zainspirujcie się moimi przepisami na domowe lody.
PRZEPIS NA DOMOWE LODY
W moich lodach znajdziecie:
maliny,
borówki,
trochę chrupiących zbóż: płatki owsiane, kaszę jaglaną (w formie ekspanowanych „dmuchanych” kuleczek),
płatki migdałów.
Wszystkie „suche” składniki łączę ze słodkim syropem daktylowym lub miodem naturalnym, ponieważ wtedy mają bardziej deserowy smak i nie nasiąkają mocno masą jogurtową.
SKŁADNIKI:
jogurt naturalny 1 szklanka
sok z cytryny wyciśnięty z 1/4 owocu
cukier puder do smaku, ok. 2 łyżki (opcjonalnie)
maliny ok. 10 szt
płatki owsiane 2 łyżki
kasza jaglana ekspandowana 2 łyżki
syrop daktylowy albo miód 2 łyżki
płatki migdałów 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Suche składniki, czyli płatki owsiane wymieszaj z kaszą jaglaną, płatkami migdałowymi i syropem z daktyli itp.
Jogurt połącz z cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli widzisz konieczność to dodaj więcej cukru/soku z cytryny. Do masy jogurtowej dodaj lekko rozgniecione widelcem maliny i płatki, delikatnie wymieszaj całość.
Masę na lody przełóż do pojemniczków na lody, schowaj do całkowitego zmrożenia do zamrażarki.
Ilość porcji zależy od wielkości pojemniczków do lodów.
Sprawdź!
Czy wiesz, kiedy tracisz kontrolę nad cukrem i staje się uzależnieniem?
Dziecięce przekąski mogą być jednocześnie zdrowe i słodkie, znasz je?
Czy jesteś narażona na emocjonalne jedzenie? Sprawdź, jak go uniknąć!
Mama Helenki, dyplomowany psycholog żywienia, magister dietetyki klinicznej. Miłośniczka jedzenia i food stylingu, właścicielka zdrowej śniadaniowni. Wielbicielka tradycyjnych receptur, świeżego pieczywa z rodzinnej piekarni. Tworzę produkty i aranżuję wydarzenia. Każdy projekt to dla mnie nowe wyzwanie, dzięki czemu nie wpadam w sidła rutyny. Odpowiadam na nieoczywiste i zaskakujące pytania, dzieląc się swoim doświadczeniem.