FIGA Z MAKIEM. Pieczywo z historią w tle i ciasto zielone!

254 wyświetleń 4 komentarze
Ciasto
Nasza mała śniadaniownia „Figa z makiem”, nasze dziecko, oczko w głowie. Produkcja ciast i pieczywa płynie prosto z naszych serc. Oddajemy się pasji. Właśnie tak! Inaczej nie miałoby to sensu. Chcemy karmić Was tym, co mamy najlepszego. Kameralnie i klimatycznie. Staramy się. W Fidze podajemy świeże, wypiekane w starych piecach, pieczywo – jeszcze wg tradycyjnych receptur dziadka Bolka! A my dokładamy swój kawałek serducha.Słodkości nigdy dość. Do mnie przylgnęło ciasto szpinakowe! Tak, tak (…) – pani dietetyk serwuje zielone ciasto. O dziwo! – smaczne i słodkie. Jak to się dzieje? Nie pamiętam, kiedy pierwszy raz wyszło spod mojej ręki „runo leśne”, ale pokochało mnie z wzajemnością i tak się nie rozstajemy.Wraz z otwarciem Figi rosła we mnie mała istotka. Zbieg okoliczności? Mój Philip twierdzi, że nic nie dzieje się przypadkiem. Przetrwałyśmy razem z małą jesień, zimę, wspólną, piękną, budzącą się do życia wiosnę i jesteśmy oto tutaj – lato! Podobno najpiękniejsze kwiaty zakwitają niespodziewanie, więc czekam.Przepis na zielone ciasto: Składniki:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 3/4 szklanki oleju
– 2,5 szklanki mąki krupczatki
– 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 450g mrożonego szpinaku
– 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
– 4 łyżeczki żelatyny
– 3 łyżki cukru pudru
– skórka starta z 1/2 cytryny
– 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Do nasączenia:– 1/4 szklanki zaparzonej herbaty
– 3 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki curku pudru
Do ozdoby:– pestki granatu do posypania na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Mrożony szpinak rozmrozić i odsączyć. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Piekarnik nastawić na 170 st. C. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Dodać szpinak, aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 1 godzinę. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść). Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
 
Krem:
Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego!
 
 
 

Oceń:

Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "FIGA Z MAKIEM. Pieczywo z historią w tle i ciasto zielone!"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Żaneta Gy.
Gość

Jadłam niedawno takie sklepowe, ciekawe ile różniłby się z Twoim… Skończymy remont kuchni i spróbuję zrobić! 🙂

JANulkowo
Gość

Pyszności, smakowicie wygląda. W wolnej chwili sama zrobię. Chyba z twoich przepisów będę korzystała 🙂 jakoś mnie motywują 😉

Pela
Gość

Spróbuj, naprawdę warto! 😉 Jest lekkie i smaczne, robi się je szybko 🙂 I zajadają się nim wszyscy. Daję znać, że "runo" w piekarniku, a po południu już mam głodomorów u siebie!

Pela
Gość

To bardzo mi miło! 🙂 Podziel się koniecznie wrażeniami po swoich podbojach kulinarnych! <3

wpDiscuz