SPRAWDŹ JAKOŚĆ CHLEBA I CZYTAJ JEGO SKŁAD
GDZIE KUPIĆ ZDROWY CHLEB?
Zacznę od tego, że po chleb powinniśmy udać się do piekarni. Tradycyjnej, w której składy chleba są naturalne bez gamy sztucznych konserwantów i tablicy Mendelejewa. Jeśli czasem zaglądacie na Instagram Rodzinnych Okruszków możecie podglądnąć pracę piekarzy, którzy pieką chleb z mąki, wody, soli i zakwasu albo drożdży. Tak wygląda baza, od której zależy jakość i rodzaj wypieku.
Postaw na jakość i sprawdź miejsce, w którym kupujesz chleb, bo to często podstawowy składnik diety całej Twojej rodziny. To podstawowa zasada, od której trzeba zacząć. Wiem, że robiąc zakupy w markecie czy większym sklepie, łatwiej byłoby Ci sięgnąć po chleb stamtąd, ale jeśli jesteś pod ścianą to przeczytaj chociaż jego skład. Jeśli on Cię nie przekona do porzucenia tego niezbyt udanego pomysłu to niech przyświeca Ci myśl, że chleb kupujesz dla dzieci i kup ten z najprostszym składem, a najlepiej odłóż go i jedź do okolicznej piekarni. A o tym, jak rozpoznać prawdziwy chleb będę pisać wkrótce.
JAKI CHLEB JEST NAJLEPSZY DLA DZIECKA?
Oczywiście, jeśli masz dostęp do rzemieślniczej, rodzinnej piekarni to sprawdzą się też chleby z mąki orkiszowej lub gryczanej bez sztucznych dodatków i konserwantów.
Zdecydowanie najlepszy jest chleb z mąki z pełnego przemiału (powstaje z przemiału pełnego ziarna, czyli bielma, zarodka i okrywy), bez polepszaczy, konserwantów i karmelu, których w tradycyjnym pieczywie nie powinno być w nadmiarze.
JAKIEGO CHLEBA NIE PODAWAĆ DZIECKU?
Chleb razowy tak chętnie spożywany przez nas, rodziców, zawiera większą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, ponieważ jest w nim większy udział drobin pochodzących z łupin ziarna, gdzie gromadzą się te składniki. To właśnie one korzystnie oddziałują na walory zdrowotne chleba razowego. Jednak obecność razowca w diecie dziecka może powodować duży dyskomfort dla przewodu pokarmowego.
Chleb żytni okazuje się zbyt „ciężkim” chlebem dla najmłodszych. Pieczywo żytnie można wprowadzać do diety dziecka po drugim roku życia.
Przechowywanie chleba w lodówce albo plastikowych workach to nie jest dobry pomysł!
ROZSZERZENIE DIETY
PIERWSZY CHLEB DLA DZIECKA
A jeżeli znajdujesz się na początkowym etapie rozszerzania diety lepiej zdecydować się na podanie dziecku chleba z oczyszczonej mąki pszennej. Oczywiście nie musi to trwać zbyt długo, ale w momencie pierwszych prób rozszerzania diety po prostu nie warto komplikować dziecku i sobie życia ze względu na nierozwinięty jeszcze układ pokarmowy dziecka.
KIEDY MOŻNA PODAĆ DZIECKU CIEMNE PIECZYWO?
W takim razie od kiedy zacząć jedzenie „ciemnego” chleba? Owszem, zaletą „białego” pieczywa jest to, że jest lekkostrawne, jeśli więc podajesz dziecku chleb pełnoziarnisty czy razowy, a ono skarży się na ból brzucha, może się okazać, że jego brzuszek nie radzi sobie jeszcze z trawieniem takiego pieczywa. Spróbuj ponownie za jakiś czas. Chleb najlepszy dla dziecka to ten z mąki pszennej oczyszczonej, ale zdecydowanie jedynie pierwsze etapy podczas rozszerzania diety. Jeśli Twoje dziecko jest zdrowe, już w okolicach 1,5 roku zacznij urozmaicać rodzaje pieczywa w dziecięcej diecie. Każde dziecko reaguje inaczej; jedno będzie smacznie zajadało się chlebem żytnim w wieku 20 miesięcy, a innemu służyć będzie pieczywo pszenno – żytnie. O przewadze mąki żytniej nad pszenną niebawem.
WAŻNA ROLA SKÓREK W ROZWOJU DZIECKA I NAUCE MÓWIENIA
Bez względu na to jaki rodzaj chleba wybierzesz NIE ODCINAJ SKÓREK w pieczywie, bo pełnią bardzo ważną rolę w rozwoju aparatu mowy u dziecka. Nie odcinaj ich, pozwól dziecku samodzielnie zjeść kromkę chleba wraz ze skórką. Dlaczego? Podczas jedzenia i mówienia pracują te same mięśnie. Im lepiej rozwinięte mięśnie, tym lepiej jemy i tym lepiej mówimy (mowa o dzieciach). Właśnie jedzeniem możemy istotnie rozwinąć i poprawić stan mięśni twarzoczaszki. Im lepiej dziecko je, tym bardziej przygotowuje cały aparat mowy do artykulacji jakże trudnych głosek.
Jak nie blokować rozwoju aparatu artykulacyjnego, a go wspomóc? Zamiast odkrawać skórkę od chleba, bądź kroić chleb w kostki daj dziecku całą kromkę, by mogło pogryźć ją samodzielnie. Podobnie w przypadku innych produktów np. marchew krojona w słupki, zamiast zmiksowanej papki.
PRODUKT | WIEK DZIECKA |
Pieczywo pszenne | > 9 miesiąc życia dziecka |
Pieczywo pszenno – żytnie (mieszane) | > 10 miesiąc życia dziecka |
Pieczywo pszenno – żytnie z ziarnem | > 12 miesiąc życia dziecka |
Pieczywo żytnie | > 18 miesiąc życia dziecka |
Pieczywo żytnie z ziarnami | > 22 miesiąc życia dziecka |
Pieczywo żytnie lub pszenne z SOJĄ | > 24 miesiąc życia dziecka |
UWAGA! Podczas pierwszego etapu rozszerzania diety nie powinno podawać się dziecku chleba z całymi ziarnami. Zdrowe pieczywo razowe podawaj po pierwszych urodzinach (choć nie jest to sztywna data!), kiedy układ trawienny dziecka jest dojrzalszy, a chleb z całymi ziarnami spróbuj w okolicach 2 roku życia, kiedy dziecko poradzi sobie z całymi ziarnami w chlebie i będzie umiało dobrze gryźć.
Super blog i porady. Cieszę się, że trafiłam na Pani bloga. Moje dziecko zgodnie z artykułem będzie już gotowe żeby jeść takie rzeczy. Muszę tylko jeszcze sprawdzić skład pieczywa z mojej ulubionej piekarni rąba, ale zawsze tam kupowaliśmy i mam do nich zaufanie