JAKI CHLEB JEST NAJLEPSZY DLA DZIECKA?

2722 wyświetleń 0 Comment
Nadszedł czas rozszerzania diety i stanęłaś przed dylematem: JAKI CHLEB MOŻE JEŚĆ DZIECKO? Który wybrać? Pieczywo jasne czy pełnoziarniste? Zdecydowanie ten drugi wybór byłby zdrowszy, ponieważ właśnie to pieczywo bogatsze jest w wiele składników odżywczych, ale czy chleb pełnoziarnisty można podać dziecku?
 

SPRAWDŹ JAKOŚĆ CHLEBA I CZYTAJ JEGO SKŁAD

GDZIE KUPIĆ ZDROWY CHLEB?


Zacznę od tego, że po chleb powinniśmy udać się do piekarni. Tradycyjnej, w której składy chleba są naturalne bez gamy sztucznych konserwantów i tablicy Mendelejewa. Jeśli czasem zaglądacie na Instagram Rodzinnych Okruszków możecie podglądnąć pracę piekarzy, którzy pieką chleb z mąki, wody, soli i zakwasu albo drożdży. Tak wygląda baza, od której zależy jakość i rodzaj wypieku. 

Postaw na jakość i sprawdź miejsce, w którym kupujesz chleb, bo to często podstawowy składnik diety całej Twojej rodziny. To podstawowa zasada, od której trzeba zacząć. Wiem, że robiąc zakupy w markecie czy większym sklepie, łatwiej byłoby Ci sięgnąć po chleb stamtąd, ale jeśli jesteś pod ścianą to przeczytaj chociaż jego skład. Jeśli on Cię nie przekona do porzucenia tego niezbyt udanego pomysłu to niech przyświeca Ci myśl, że chleb kupujesz dla dzieci i kup ten z najprostszym składem, a najlepiej odłóż go i jedź do okolicznej piekarni. A o tym, jak rozpoznać prawdziwy chleb będę pisać wkrótce.

JAKI CHLEB JEST NAJLEPSZY DLA DZIECKA? 

My, dorośli kierujemy się innymi kryteriami wyboru pieczywa, ale chleb najlepszy dla dziecka jest pieczony z mąki pszennej z pełnego przemiału, mąki żytniej albo mieszanej. To najzdrowsze i najbezpieczniejsze wybory. 
Oczywiście, jeśli masz dostęp do rzemieślniczej, rodzinnej piekarni to sprawdzą się też chleby z mąki orkiszowej lub gryczanej bez sztucznych dodatków i konserwantów. 

Zdecydowanie najlepszy jest chleb z mąki z pełnego przemiału (powstaje z przemiału pełnego ziarna, czyli bielma, zarodka i okrywy), bez polepszaczy, konserwantów i karmelu, których w tradycyjnym pieczywie nie powinno być w nadmiarze.

JAKIEGO CHLEBA NIE PODAWAĆ DZIECKU?

Zdecydowanie na początku przygody dziecka z jedzeniem i z rozszerzaniem diety, powinniśmy zrezygnować z chleba razowego i z ziarnami, ponieważ jest ciężkostrawny. To duża „niedogodność” (dla malucha), która może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu pokarmowego dziecka, ponieważ jego jelita nie są jeszcze dobrze rozwinięte.

Chleb razowy tak chętnie spożywany przez nas, rodziców, zawiera większą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, ponieważ jest w nim większy udział drobin pochodzących z łupin ziarna, gdzie gromadzą się te składniki. To właśnie one korzystnie oddziałują na walory zdrowotne chleba razowego. Jednak obecność razowca w diecie dziecka może powodować duży dyskomfort dla przewodu pokarmowego.

Chleb żytni okazuje się zbyt „ciężkim” chlebem dla najmłodszych. Pieczywo żytnie można wprowadzać do diety dziecka po drugim roku życia. 
Jeśli upierasz się przy „ciemnym” chlebie to lepszym wyjściem będzie graham. To dobra alternatywa, ponieważ jest łatwiej strawny i równie wartościowy. Wypiekamy go z nieoczyszczonej mąki pszennej (delikatniejsza od razowej, ale bogata w błonnik i otręby).

 Przechowywanie chleba w lodówce albo plastikowych workach to nie jest dobry pomysł!

ROZSZERZENIE DIETY
PIERWSZY CHLEB DLA DZIECKA



A jeżeli znajdujesz się na początkowym etapie rozszerzania diety
lepiej zdecydować się na podanie dziecku chleba z oczyszczonej mąki pszennej. Oczywiście nie musi to trwać zbyt długo, ale w momencie pierwszych prób rozszerzania diety po prostu nie warto komplikować dziecku i sobie życia ze względu na nierozwinięty jeszcze układ pokarmowy dziecka.

KIEDY MOŻNA PODAĆ DZIECKU CIEMNE PIECZYWO?

Jak nauczyć dziecko jedzenia ciemnego pieczywa? Co zrobić, żeby w przyszłości nie wybierało tylko „białego” chleba? Otóż odpowiedź jest jedna: powinno po prostu je jeść, jeść ciemne pieczywo. Jedynie w dobrych nawykach żywieniowych dziecka jest nadzieja. Jeśli od początku będziesz przyzwyczajać dziecko do jedzenia ciemnego pieczywa, nie będzie protestować w przyszłości, że nie dostaje kajzerek czy innych białych bułek.

W takim razie od kiedy zacząć jedzenie „ciemnego” chleba? 
Owszem, zaletą „białego” pieczywa jest to, że jest lekkostrawne, jeśli więc podajesz dziecku chleb pełnoziarnisty czy razowy, a ono skarży się na ból brzucha, może się okazać, że jego brzuszek nie radzi sobie jeszcze z trawieniem takiego pieczywa. Spróbuj ponownie za jakiś czas. Chleb najlepszy dla dziecka to ten z mąki pszennej oczyszczonej, ale zdecydowanie jedynie pierwsze etapy podczas rozszerzania diety. Jeśli Twoje dziecko jest zdrowe, już w okolicach 1,5 roku zacznij urozmaicać rodzaje pieczywa w dziecięcej diecie. Każde dziecko reaguje inaczej; jedno będzie smacznie zajadało się chlebem żytnim w wieku 20 miesięcy, a innemu służyć będzie pieczywo pszenno – żytnie. O przewadze mąki żytniej nad pszenną niebawem.

WAŻNA ROLA SKÓREK W ROZWOJU DZIECKA I NAUCE MÓWIENIA


Bez względu na to jaki rodzaj chleba wybierzesz NIE ODCINAJ SKÓREK w pieczywie, bo pełnią bardzo ważną rolę w rozwoju aparatu mowy u dziecka. Nie odcinaj ich, pozwól dziecku samodzielnie zjeść kromkę chleba wraz ze skórką. Dlaczego? Podczas jedzenia i mówienia pracują te same mięśnie. Im lepiej rozwinięte mięśnie, tym lepiej jemy i tym lepiej mówimy (mowa o dzieciach). Właśnie jedzeniem możemy istotnie rozwinąć i poprawić stan mięśni twarzoczaszki. Im lepiej dziecko je, tym bardziej przygotowuje cały aparat mowy do artykulacji jakże trudnych głosek.

Jak nie blokować rozwoju aparatu artykulacyjnego, a go wspomóc? Zamiast odkrawać skórkę od chleba, bądź kroić chleb w kostki daj dziecku całą kromkę, by mogło pogryźć ją samodzielnie. Podobnie w przypadku innych produktów np. marchew krojona w słupki, zamiast zmiksowanej papki. 



PRODUKT 

WIEK DZIECKA

Pieczywo pszenne

 > 9 miesiąc życia dziecka

Pieczywo pszenno – żytnie (mieszane)

 > 10 miesiąc życia dziecka

Pieczywo pszenno – żytnie z ziarnem

 > 12 miesiąc życia dziecka

Pieczywo żytnie

 > 18 miesiąc życia dziecka

Pieczywo żytnie z ziarnami

 > 22 miesiąc życia dziecka

Pieczywo żytnie lub pszenne z SOJĄ

> 24 miesiąc życia dziecka

* Podany wiek dziecka, w którym można wprowadzić określony rodzaj pieczywa jest przybliżony. Proces wprowadzania chleba do diety dziecka jest bardzo indywidualny i zależny od  wielu czynników.

UWAGA!
 Podczas pierwszego etapu rozszerzania diety nie powinno podawać się dziecku chleba z całymi ziarnami. Zdrowe pieczywo razowe podawaj po pierwszych urodzinach (choć nie jest to sztywna data!), kiedy układ trawienny dziecka jest dojrzalszy, a chleb z całymi ziarnami spróbuj w okolicach 2 roku życia, kiedy dziecko poradzi sobie z całymi ziarnami w chlebie i będzie umiało dobrze gryźć. 

Oceń:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o