Co jeść na śniadanie? 3 pomysły dietetyka na zdrowe śniadanie.

2787 wyświetleń 0 Comment
Żyjemy co raz szybciej, a dzień za dniem ucieka przed nami w popłochu. Śniadania schodzą na drugi plan, a bliższa staje się opcja małej czarnej i biegnie się dalej. Nie zastanawiasz się na co masz ochotę, bo bierzesz to, co pod ręką, byle jak, byle było. A od tego „byle czego” zależy przecież, jak dobrze zaczniesz dzień i jak zatankujesz go energią. To obrazek śniadań większości z nas. Pytanie brzmi: jak zdrowo, bez godzinnych, kulinarnych bitw przygotować pyszne śniadanie?

Śniadanie jest oczkiem w głowie dietetyków, więc nie będę tutaj przekonywać o jego słuszności. Śniadanie jest na piedestale, na czele peletonu, gloryfikowanie i słusznie uwielbiane. O śniadaniach dla dzieci wszak już pisałam, wiec czas na nas – rodziców. Jaki przykład dajesz swojemu dziecku?

W ogromnym szumie informacyjnym i dietetycznym chaosie internetowym próbujemy się jakoś odnaleźć. Z niepokojem spoglądam w kierunku żywieniowych trendów. Twoje „być albo nie być” zaczyna zależeć od tego, jakiej odpowiedzi udzielisz. Wpiszesz się w żywieniowe trendy, czy polegniesz. Wszystko zrobiło się takie płaskie, dietetyka została uproszczona. Tylko zapomina się o tym, że jej kwintesencją jest człowiek i jego organizm. A dieta to tyle elementów i składników, że możemy jedynie szukać odpowiedzi na wiele nurtujących nas pytań!

W świecie dietetyki należy mieć duże pokłady pokory i nie warto mówić, że możemy mieć wszystko pod kontrolą i rzucać hasłami, co jest dobre, a co złe. Historia wielokrotnie pokazuje, że skrajność nigdy nie popłacała, a radykalne teorie prędzej czy później obalano (np. laktoza czy gluten). W tym tkwi problem współczesnej dietetyki i wszystkiego, co jej dotyka.


CO JEŚĆ NA ŚNIADANIE?


Wybierając węglowodany na śniadanie zwróć uwagę na te jak najmniej przetworzone, z możliwie wysoką zawartością błonnika i witamin. Śniadanie bazujące na węglowodanach wzbogać o odpowiednią porcją białka, tłuszczu, który obniży indeks glikemiczny, podniesie współczynnik sytości i pozwoli na efektywne wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tym makroskładniku diety i dawką przeciwutleniaczy pochodzących z warzyw lub owoców.

Nasz prywatny system obronny? Tak, antyoksydanty. Gdzie je znajdziemy? Przede wszystkim przeciwutleniaczy szukaj w świeżych owocach i warzywach (im bardziej intensywny mają kolor tym lepiej), olejach tłoczonych na zimno niepoddanych obróbce termicznej, zielonej herbacie i wszelkiego rodzaju żywności typu super foods.

Każdy organizm jest inny i każdy plan dnia wygląda inaczej. Pracownik biurowy, którego poranek jest ospały i niezbyt aktywny może lepiej czuć się po śniadaniach obfitujących w zdrowe tłuszcze i pełnowartościowe białko. Tutaj mogą sprawdzić się śniadania z udziałem jaj i awokado. Zwolennik porannego treningu cardio zapewne wybierze dla siebie coś o wiele lżejszego, opartego o produkty skrobiowe, np. owsiankę z owocami sezonowymi i jogurtem.

Najważniejszą zasadą, która tyczy się absolutnie każdego, jest wybieranie na pierwszy posiłek w ciągu dnia produktów bogatych w wartości odżywcze. Mówiąc to mam na myśli tzw. gęstość odżywczą, czyli stosunek zawartości składników mineralnych i witamin do współtowarzyszących im kalorii.


POMYSŁY DIETETYKA NA ZDROWE ŚNIADANIE

Granola

200 ml jogurtu naturalnego 
3 łyżki domowej granoli 
2 orzechy włoskie 
1/2 dojrzałego kiwi
1/3 banana
garść malin i borowek
2 plastry gruszki 

Do miseczki wlej jogurt. Dodaj domową granolę. Owoce umyj, obierz i pokrój na ulubioną wielkość. Orzechy rozłup i podziel na połówki, dodaj do granoli. Owocami udekoruj wierzch. 


Jajeczne rytuały  
Jaja po benedyktyńsku


2 jaja
łyżka octu
garść rukoli
4 pomidorki koktajlowe 

Zagotuj wodę w garnku (ok. 10 cm) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli, zrób w niej wir (zamieszaj łyżką). Jajka wbij do oddzielnych miseczek. Delikatnie wlej pierwsze jajko do gotującej się wody i gotuj przez kilka minut aż całe białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.


Kanapka idealna
Razowiec z burakiem i awokado
 

1 puszka ciecierzycy
1 łyżka pasty tahini
1 burak
1/2 awokado
1 łyżka soku z cytryny 
1/2 ząbku czosnku 
1 łyżka oliwy
czarnuszka 
sól

Buraka umyj i osusz. Zawiń w folię aluminiową i wyłóż na blachę. Piecz przez 45 minut. Obranego buraka zmiksuj z pastą tahini, awokado, sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą i solą. Na koniec stopniowo dodawaj ziarna ciecierzycy, kontrolując gęstość humusu. Kanapkę podawaj z pastą i plastrami awokado!

5/5 - (4 votes)

Oceń:

5/5 - (4 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x