Zarządca czasu ze mnie idealny. Dlatego moje propozycje zdrowego i najlepszego menu dla dziecka są dość łatwe oraz nieprzeciętnie szybkie. Jeśli masz dwie ręce, a w porywach od 2 do 15 minut wolnego czasu, łap śmiało za blender, gary, trzepaczkę, deskę i noże! Ten jadłospis jest naszym żywieniowym obrazkiem. Zawsze staram się wybierać produkty sezonowe, zimą mrożone. Lubię różnorodność i zdaje się, że moja córka także.
Oczywiście są różne etapy rozszerzania diety…
… ale ja dorzucam do tego wora jeszcze jeden etap – jaki?- ZĄBKOWANIE! Dzieci przechodzą ten bardzo czas różnie. W skali od 0 do 100. Bez dyskusji, które niemowlę lżej czy ciężej. Bez bijatyk i słownych potyczek, które bobo ząbkowało jeszcze w ciąży, a inne zębów nadal nie ma. Tragedia. Tragedia, kiedy przyjdzie mi tego słuchać, więc i Wam oszczędzę. Mam za to rady z mojego podwórka, bo dietetyczne wskazówki!
Dietetyczne rady dla rodziców dzieci ciężko przechodzących okres ząbkowania
- konsystencje dań dostosuj do dziecka
- najczęściej konsystencja jest nieco bardziej płynna, co chroni i nie podrażnia dziąseł
- nie podgrzewaj zbyt mocno dań, a staraj się by były letnie
- jeśli dziecko grymasi pokaż mu talerzyk, miseczkę – niech samo nałoży sobie rączką do buzi, bądź da się w ten sposób przekonać do odrobiny jedzonka
- pamiętaj, że Twoje dziecko jest już na tyle duże, że może jeść samo,
- jeśli dziecko odmawia większych posiłków staraj się zastępować je lżejszymi, delikatniejszymi np. kaszka, kleiki, przetarte owoce, lekkie i luźne zupki
- jeśli dziecko odmawia jedzenia, postaw na produkty te, które lubi. Może to być banan, jabłko, owsianka, ulubione warzywo czy zupka w bardziej przystępnej wersji
- jeśli dziecko odmawia zjedzenia posiłku zastąp je mlekiem
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS NA CAŁY DZIEŃ
DLA NIEMOWLAKA MIĘDZY 10-12 MIESIĄCEM ŻYCIA
Śniadanie
Delikatna jajecznica na parzePrzygotuj kąpiel wodną. Doprowadź do wrzenia niewielką ilość wody w garnuszku. Połóż na garnuszek większy talerzyk, na którym roztrzep jajko. Delikatnie mieszaj, co jakiś czas. Doprowadź do odpowiedniej konsystencji. Jajko można przygotować na odrobinie prawdziwego masła (powyżej 82%tł.). Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
II śniadanie
Sezonowe owoce z biszkoptem bez cukruU nas królują różne owoce i różne połączenia. Zblendowane lub poduszone widelcem owoce łączę z biszkoptem.
Najbardziej lubiane to:
- jabłko, banan, gruszka
- jabłko, banan
- banan, truskawka
- morela, jabłko
Składniki:
- jajko
- kopiasta łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
- kopiasta łyżeczka mąki z amarantusa (lub dowolnej innej)
- łyżeczka oleju rzepakowego (biszkopciki udają się również bez dodatku tłuszczu)
- czasami dodaję też drobniutko posiekaną suszoną morelę lub żurawinę
Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko na pianę. Dodajemy żółtko, wsypujemy mąkę i wlewamy olej i mieszamy masę łyżką stołową. Masa będzie delikatna i puszysta. Rozgrzewamy suchą teflonową patelnię i wylewamy masę. Czekamy ok. minuty, aż ciasto się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze kilka chwil. Zdejmujemy „biszkopt” z patelni i kroimy w paski, trójkąty lub wykrawamy foremką dowolny kształt.
Obiad
Dorsz z fasolkąSkładniki:
50g fasolki
ryba
1 pomidor
mały ząbek czosnku w łupince
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Filet ugotuj na parze podziel na mniejsze kawałki.
Fasolkę ugotuj – najlepiej na parze. Pokrój na kawałki.
Pomidora sparz wrzątkiem, obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój.
Na patelnię kapnij oliwą, połóż ząbek czosnku. Podgrzewaj oliwę na średnim ogniu by przeszła aromatem czosnku. Po wyjęciu czosnku dodaj pomidory, posyp ziołami prowansalskimi. Kiedy pomidory zmiękną dodaj fasolkę i rybkę, posyp natką pietruszki.
Podwieczorek
Koktajl jagodowySkładniki:
szklanka kefiru
1/3 szklanki jagód
Przygotowanie:
Jagody dokładnie opłucz i przetrzyj przez sitko. Przełóż wszystkie składniki do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksuj.
Kolacja
Płatki jaglane na wodzie z otrębami owsianymi i jabłkiemPrzygotowanie:
Płatki jaglane ugotuj w niewielkiej ilości wody. Doprowadź do konsystencji odpowiedniej dla dziecka. Podczas dni bardziej wymagających np. ząbkowanie lepiej ugotować luźniejsze płatki jaglane. Do płatków dodaj jabłuszko starte na tarce, bądź poduszone widelcem lub blenderem. Jeśli dziecko nie preferuje większych kawałków jabłuszko obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Owoc dodaj do płatków jaglanych.
Od ktorego miesiaca dziecku można podawać całe jajko?
zasady wprowadzania alergenów jakiś czas temu uległy zmianie. jajko można podawać od 6 miesiąca 😉 i nie ma już podziału na białko / żółtko. opóźnianie wprowadzania alergenów nie niesie ze sobą korzyści, poczytaj wpis, w którym pisałam o wprowadzaniu alergenów 😉
http://www.agnieszkagawlicka.pl/bezpiecznie-wprowadzac-produkty-alergizujace-diety-dziecka/
Super przepisy tylko najgorzej jak dzieciątko nie chce jesc bo zaczyna ząbkowac. Miałam z tym ogromny problem do chwili jak pediarta dał nam dolo gel i teraz bobas je wszystko 🙂