Najzdrowsza kaszka dla niemowlaka. PRZEPISY NA DOMOWE KASZKI!

11173 wyświetleń 9 komentarzy
Kasza
Rozszerzenie diety. Podczas tego wyzwania każda z mam przeżyła niejeden dylemat. Również ten dotyczący wyboru kaszki. Po pierwsze: gotowa czy domowa? Po drugie: jaki rodzaj? Po trzecie: gluten czy gluten free? 
 
Uspokoję Was. Ciągle rośnie wybór produktów – również kaszek – w tym ekologicznych. Tak! Tych ze wspaniałym składem, którym mogę przyklasnąć. Niestety obok nich, są też te, których etykieta odstrasza. Wręcz proszą się o eliminację cukru, aromatów i innych niepotrzebnych dodatków! Kolejny raz apeluję – RODZICU TY DECYDUJESZ (TUTAJ przeczytasz o trudnych decyzjach i wprowadzaniu nowych pokarmów do diety dziecka).
 
Od początku. 
Rozszerzamy dietę, więc wypadałoby wiedzieć, które zboża zawierają gluten, które są gluten free. 
Zboża zawierające gluten: owies, żyto, jęczmień, pszenica (+ WSZYSTKIE jej odmiany: kasza manna, kuskus, orkisz, durum) 
Nie zawierające glutenu: amarantus, ryż, kasza jaglana, kukurydziana, gryczana, komosa ryżowa. 
 
 
 
 
Wprowadzając kaszki prawdopodobnie zaczniesz od tych najprostszych, najmniej licznych składem. Bezmlecznych, bezglutenowych, bezsmakowych. Choć ja zaczęłam od tych z glutenem (przygotowuję swoje, domowe – przepisy niżej). Obecne zalecenia WHO mówią, że gluten można wprowadzać łącznie z innymi pokarmami – w podobny sposób. Natomiast naturalne było, że dziecko nie zjadało dużych ilości, wręcz zdecydowana większość lądowała na śliniaku, krzesełku, na mnie i wszystkim innym, ale nie w żołądku. Stąd mogę powiedzieć, że samoistnie przeszłyśmy ekspozycje na gluten (o tym wyczerpująco kolejnym razem!) 
 
Na co zwracać uwagę wybierając kaszkę? 
Na jej SKŁAD! Absolutnie zbędne są: 
cukier, aromaty, regulatory, emulgatory, olej palmowy, syrop glukozowy …  Im dłuższa lista, tym gorzej. Kupując kaszkę chcesz, by była najprostsza i najzdrowsza. Zastanów się czy Twoje dziecko potrzebuje regulatorów kwasowości albo dodatkowych porcji cukru? Zdecydowanie nie. Podobnie, jak my, dorośli nie potrzebujemy osłodzonej herbaty, kawy (…) to nasz wybór i nasza ŚWIADOMA (dodam: choć nie najlepsza) decyzja. (TUTAJ mamo znajdziesz przepis na słodkie, zdrowe batony do niekoniecznie słodkiej kawy!)
 
 
 
Kolejny etap. Smak. 
Chcesz, by dziecko poznawało nowe smaki. Na rynku roi się od kaszek smakowych, słoiczków, wyciskanych tubeczek i innych specyfików. Podając dziecku kaszkę zdecydowałam się dodawać owoce przygotowane przeze mnie wcześniej. Nic bardziej prostego. Do wyboru mamy letnie i jesienne jabłka, maliny, dojrzałe banany. Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze jest czas, między praniem, pieluchami, kąpaniem, psem i zakupami, by przygotować jabłko, rozgnieść banana, maliny (…) ale namawiam i zachęcam. Zwróćcie też uwagę na sezonowość produktów, to ważne. Lepiej podać dojrzały, soczysty i smaczny owoc dziecku, niż ten, który jedynie na wierzchu udaje dojrzały i aromatyczny, niejednokrotnie podrasowany chemią, by kusząco wyglądać. Zgadzam się, jeśli trafiłaś na porę ubogą i nieobfitującą w owoce, a chcesz by dziecko poznawało nowe smaki możesz skusić się na słoiczek. Choć zawsze latem możesz przygotować kilka sztuk, by zimą mieć pewność jakości i tego, co w słoiczku ląduje! 
 
Plusy z przygotowania swoich dań dla dziecka:
  • Wiesz co jest w środku
  • 100% produktu / owoców / warzyw / mięsa 
  • Dodajesz, co uważasz za słuszne 
  • Łączysz smaki, których nie widziała niejedna półka sklepowa
  • Ekonomicznie i tanio 
 
PRZEPISY NA DOMOWE KASZKI: 
Kaszki, które dostaniesz w sklepie: ogólnodostępne (straszą swoim składem), ekologiczne (droższe, ale jakościowo lepsze) lub domowe, które możesz przygotować sama (pewne i dobre!). 
 
Od czego zacząć? 
Podstawy, nasza baza kaszek:
 
Ryż – źródło potasu, magnezu, żelaza, cynku, witaminy E, witaminy B, błonnika pokarmowego i węglowodanów. Zawiera cenne białko, ponieważ składa się z aminokwasów egzogennych (sam nie wytwarza organizm)
Amarantus – zawiera duże ilości białka (skwalenu), żelazo, wapń, magnez, błonnik pokarmowy i witaminy A, D, C i E. 
Płatki owsiane – zawierają selen, magnez, białko, aminokwasy, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy. 
Kasza kukurydziana – zawiera witaminy A, B, E, PP, magnet, potas, fosfor, selen, kobalt, białko i błonnik pokarmowy. 
Kasza jaglana – zawiera żelazo, potas, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Jest tez źródłem krzemionki (dobry wpływ na włosy i paznokcie). 
Kasza orkiszowa – źródło kwasu linolenowego, witamin A, E, D i z grupy B, cynku, miedzi, żelaza, fosforu, magnezu i wapnia. 
 
 
Kaszka ryżowo – owsiana
Kaszka: 1 szklanka ryżu brązowego naturalnego + 1 szklanka płatków owsianych
Suchą kaszkę przechowuj w zamkniętych pojemnikach.
 
200 ml wody
4 łyżki stołowe naszej domowej zmielonej kaszki
Przygotowanie: ryż i płatki owsiane zblenduj na drobno. Całość wsyp do gotującej wody. Gotuj do uzyskania oczekiwanej konsystencji. W zależności od ryżu, jakiego użyjemy zwróćcie uwagę, by nie był twardy! (20-30 min).  Ugotowaną kaszkę odstaw. Po wystygnięciu zblenduj raz jeszcze. Przełóż do wyparzonych słoiczków. Jeśli jest ciepła odłóż słoiczki „do góry nogami” na 15 minut – gotowe! Przygotowane do długiego przechowywania. Jeśli zamykasz kaszkę zimną, zagotuj słoiczki. 
 
 
Kaszka amarantusowo – owsiana
Kaszka: 1 szklanka amarantusa + 1 szklanka płatków owsianych
 
200 ml wody
4 łyżki stołowe naszej domowej zmielonej kaszki
Przygotowanie: amarantus i płatki owsiane zblenduj. Całość wsyp do gotującej wody. Gotuj do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Gotujemy około 20 min. Kaszkę możesz zamknąć w słoiczkach, jak w przepisie wyżej.
 
Kaszka smakowa
Dodaję ulubione owoce! Wcześniej poddane odpowiedniej obróbce.
Termicznej – upieczone, ugotowane (niekoniecznie)
Wcześniej umyte, obrane, bez pestek.
 
Uwaga! Gęstość kaszki możesz dostosować do potrzeb dziecka poprzez dodanie większej bądź mniejszej ilości wody. Nawet w trakcie podgrzewania porcji przed posiłkiem możesz ją rozrzedzić. TO MY, RODZICE, NAJLEPIEJ ZNAMY SWOJE DZIECI. POZNAJĄ SMAKI DZIĘKI NAM. TWÓRZ SMACZNE, WYJĄTKOWE I ODŻYWCZE PROPOZYCJE DAŃ DLA SWOJEJ POCIECHY. 
 
 
  • POST o domowych sposobach na przeziębienie znajdziesz TUTAJ. Przykładowe PRZEPISY!

Oceń:

Najzdrowsza kaszka dla niemowlaka. PRZEPISY NA DOMOWE KASZKI!
Głosów:3 Średnia: 5 (100%)

Dodaj komentarz

9 komentarzy do "Najzdrowsza kaszka dla niemowlaka. PRZEPISY NA DOMOWE KASZKI!"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
początkująca mama
Gość

Świetnie, w końcu jakiś konkretny pomysł na kaszki! Ile czasu można przechowywać taką zawekowaną kaszkę? W jakiej ilości dodajemy owoce? 🙂

Natalia
Gość

Cześć z nieba mi spadłaś!!! Właśnie zaczynamy przygodę z kaszkami jak na razie do menu weszła kaszka 5 zbóż z Hipp. Jedyny skład który jest ok. Ale zawsze chciałam gotować zwykłe kaszę a rano nie mam czasu więc takowe słoiczki będą zbawieniem 😁 i na prawdę takie kaszki tyle mogą postać??? Owoce wekuje, obiadki też ale o kaszy nawet nie pomyślałam. Pozdrawiam 😉

ewa
Gość

a czy do tego ” gotowego słoiczka” dodajemy mleko ?

Iwona
Gość

Cześć, dzięki za super przepisy!
Proszę tylko o podpowiedź czy kaszki podajesz w butelce czy na łyżeczce?

Dodawanie swojego mleka (z piersi) jest możliwe? Konieczne?

Dziekuje!

wpDiscuz