Od dłuższego czasu po głowie chodziła mi delikatna zmiana i jakiś dodatek w jadłospisie Heleny. Bardzo często zajadała się jajkiem w różnych postaciach. Owsianki też grały główne skrzypce. Oby dwie uwielbiamy płatki jaglane, owsiane, amarantus, dynię i słonecznik. Otręby owsiane zawsze znajdowały swoje miejsce w jej miseczce, ale przyszedł czas na coś innego, czas na zmianę! Do repertuaru dodajemy …
Omlet bananowy z kakao
Składniki na dwa duże omlety:- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka płatków owsianych
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 banan
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
Przygotowanie:
Banana obierz ze skóry i rozgnieć widelcem. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. W drugiej misce do żółtek dodaj olej, mleko, rozgniecionego banana, płatki owsiane, kakao i mąkę po czym dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy delikatnie dodaj pianę, by nie opadła. Smaż bez dodatku tłuszczu z dwóch stron najlepiej pod przykryciem. Bardzo króciutko z jednej i drugiej strony. U mnie zajęło to dosłownie pół minuty, ale sprawdź, by nie był surowy. Zajadajcie się, smacznego!
Z czym podawać omlet dziecku?
Omlet nie musi być daniem śniadaniowym. Przyrządzony na słodko świetnie sprawdza się jako deser, podwieczorek lub smakołyk dla dzieci. Dobrze jest przełamać smak omleta.Można podać z ulubionymi owocami:
- malinami,
- truskawkami
- jagodami
- poziomkami
- czego duszyczka zapragnie