Jest moc! Kolejny przepis na zdrowe słodycze, właściwie na szybkie i proste, zdrowe słodycze.
Wegańskie batony energetyczne bez mąki i cukru – energetyczny kopniak! Żaden łasuch nie pogardzi tą słodką propozycją. Idealna przekąska po treningu albo dobre i proste w podróży. Inspiracją był Philip, który kupował hurtowo różne rodzaje batonów energetycznych, że niby takie „zdrowe”. Ha! Ale moje to cudo!
Moje batony to energetyczny power, napakowany wyłącznie naturą, daktylami i orzechami. Oczywiście inwencję zostawiam Wam! Zaprojektujcie batony pod kubki smakowe Waszej rodziny. Wszyscy będziecie się zajadali. Słodycz uzyskałam dzięki szczypcie kakao. Ta propozycja to bajka do śniadaniówki Waszej pociechy, idealna przekąska w łapkę.
Daktyle to świetne źródło węglowodanów, to zastrzyk potrzebnej podczas nauki energii. Zawierają też sporą ilość błonnika pokarmowego, a tym samym usprawniają pracę jelit i wzbogacają mikroflorę przewodu pokarmowego.
Przepis na batony energetyczne Składniki:
- 400 g daktyli
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- paczka orzechów arachidowych
Wystarczy daktyle, kakao i olej kokosowy zmiksować na gładką masę (radzę wcześniej daktyle namoczyć, bądź masę rozpuszczać na małym ogniu). 3/4 paczki posiekanych drobno orzechów wymieszać z masą daktylową. Gładką masę wyłożyć w prostokątnej formie i posypać resztą orzechów. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Jeśli macie ochotę do batonów można dodać dosłownie wszystko, polecam nasiona i ziarna. Wspaniale wzbogacą batony! Są słodkie i chrupkie. Będziecie się o nie bili!
Dziękuję 🙂 naprawdę są pyszne
Ten komentarz został usunięty przez autora.