PRZEPIS NA NAJPROSTSZE BUŁECZKI

3476 wyświetleń 0 Comment

Zdarzają się dni, kiedy nie masz ochoty wychodzić spod kołdry i biec skoro świt do piekarni po bułki. Aktualnie covid-19 reorganizuje dzień i wywraca nam życie do góry nogami. Oto ja, królowa glutenu, przychodzę z pomocą i przedstawiam przepis na najprostsze bułeczki. Bo kto nie ma ochoty na najpyszniejszą bułeczkę na świecie? No kto?

Przemycam Wam przepis na najprostsze bułeczki. Oczywiście nie śmiem konkurować z tradycyjnym wypiekiem naszej piekarni. Któż by śmiał! Więc jeśli po pieczywo sięgasz tylko w piekarniach i nie masz ochoty piec go codziennie własnoręcznie, mam pomysł. To może dodasz pieczenie bułeczek do weekendowej listy „to do” z dzieckiem? Nie ma większej frajdy! Zapewniam, że o lepszą zabawę z dzieckiem będzie trudno!

PRZEPIS NA BUŁECZKI

SKŁADNIKI

  • szczypta soli
  • 10 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 20 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 400 g mąki

PRZYGOTOWANIE

Do ciepłego mleka dodaję drożdże. Mieszam, a następnie do rozczynu dodaję cukier. Całość mieszam dokładnie i zostawiam na 20 minut.

Do przesianej mąki wlewam wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodaję sól i masło (nie może być wrzące ani gorące). Ciasto wyrabiam do momentu, kiedy zacznie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto odpoczywa pod przykryciem 20 minut. Dajcie mu chwilę poleżeć.

Z wyrośniętego ciasta wyrabiam bułeczki ulubionej wielkości. Tak przygotowane bułeczki zostawiam pod przykryciem na 10 minut.

Wierzch bułeczek smaruję delikatnie tłuszczem, palcami robię znak X (podobnie, jak w kajzerce), a w tych mniejszych, które robiła Helenka robimy paluszkiem dziurki (wgniecenia). Możecie użyć do tego również drewnianego noża, patyczka lub zwykłego noża. Olejem przesmarowałam wierzch pieczywa tylko po to, by się nie kleiło do rąk czy noża.

Dlaczego w wielu przepisach smaruje się wierzch bułek żółtkiem? Żółtko nadaje charakterystycznego, złotego koloru bułkom. Choć przyznam, że ja nie zawsze stosuję tę metodę. Żółtko z odrobiną wody lubię przy cieście francuskim. Natomiast odrobina samej wody na wierzchu bułki z pewnością doda skórce chrupkości. Bułki piekę w 200 stopniach przez około. 20 minut.

4.8/5 - (26 votes)

Oceń:

4.8/5 - (26 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x