PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

1427 wyświetleń 1 Comment

Jak przyszło na rodzinę kochającą się w mące, sezon piernikowy ogłaszamy za otwarty! W naszej piekarni zapach pierników unosi się już od kilku dobrych dni, a kamienica wypełniła się po brzegi ich aromatem. Przepisy na świąteczne pierniki goszczą w naszym domu od lat i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W cukierni nie sposób przejść obojętnie obok blachy świeżo upieczonych pierników, stygnących i lada moment gotowych do ozdabiania i lukrowania. Bo czy istnieje coś słodszego od lukru i bardziej świątecznego niż piernik?

Grudzień to czas zarezerwowany właśnie dla pierników, które niezmiennie co roku podbijają nasze podniebienia i serca. Podobnie, jak nieśmiertelny kawałek Last Christmas. Zajadamy się nimi przez cały grudzień przy akompaniamencie największych świątecznych hitów. Gdyby jeszcze tylko śnieg poprószył, magia!

Dzielę się przepisem na najlepsze pierniki pachnące świętami. To przepis na pierniki miękkie od zaraz. To przepis z rodziny tych, gdzie nie musicie czekać wielu tygodni na pierwszą próbę smaku. Po wypieku bez wyrzutów sumienia możecie skosztować pierników. Są miękkie i aromatyczne. Magiczna aura Świąt Bożego Narodzenia w domowym zaciszu możliwa jest tylko dzięki nam. Stwórzmy ją sami, niech nasze domy wypełnią się rodzinnym gwarem, dziecięcą radością wśród bliskich, których obecność będzie dla nas największym prezentem.


PRZEPIS NA PIERNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 250 g miodu
  • 1 kostka margaryny (można zastąpić 250 g masła)
  • 4 jajka

    JAK ZROBIĆ ŚWIĄTECZNE PIERNIKI?

    1. Wszystkie suche składniki na pierniki wymieszać w jednym naczyniu.
    2. Margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z miodem i odstawić do ostygnięcia. A kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucić do środka jajka i dokładnie wymieszać.
    3. Połączyć suche i mokre składniki. Wyrobić ciasto rękami lub w mikserze.
    4. Gotowe ciasto wałkować na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Uwaga! Zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie się trudniej wałkować, a pierniki będą twarde i zbite.
    5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią pierniczki w wykrojonych kształtach. Ich wielkość i grubość zależy tylko od nas!
    6. Pierniczki pieczemy w 200 st. C przez około 5-8 minut aż będą rumiane. Pamiętajcie! Im cieńsze pierniczki wywałkowaliśmy, tym szybciej się upieką.
    7. Gotowe pierniki lukrujemy i świątecznie ozdabiamy. Do posypki można użyć wszystkiego, czego dusza zapragnie: bakalii, czekolady, kolorowych wiórków (..) a dzieci chętne do zabawy przy dekoracji pierniczków na pewno nas w tym wyręczą. Najczęściej kierują się zasadą: im więcej, tym lepiej. Mają pole do popisu!

    Oceń:

    1
    Dodaj komentarz

    avatar
    1 Comment threads
    0 Thread replies
    0 Followers
     
    Most reacted comment
    Hottest comment thread
    1 Comment authors
    Ania Recent comment authors
      Subscribe  
    najnowszy najstarszy oceniany
    Powiadom o
    Ania
    Gość
    Ania

    Pierniczki pyszne, najlepsze jakie jadlam 🙂 miękkie, a do tego ciasto idealnie się wałkowalo i wykrawało. Dodałam tylko dodatkowo własną kompozycje przypraw cynamon, kakao, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon.