Stragany uginają się od nowalijek. A jak! – koniecznie muszę skorzystać z dobrodziejstw pory roku, jaką jest wiosna (…) a może już lato?! Można się pogubić. Zabieram koszyk i wędruję do warzywniaka. Tak, tak. Mogę spróbować tych czerwonych, cudownie pachnących i przyciągających moje oko truskawek. Są soczyste i słodkie. Takie, jak trzeba. Ubóstwiam je. Wyczaruję z nich serowe kule z owocowym nadzieniem. Znacie ich smak?
Kule serowe z truskawami (przepis):
(15 -20 szt.)
Składniki:
- – truskawki (1 szt. = 1 kula)
- – 1/2 kg twarogu
- – 1 jajko
- – cukier waniliowy
- – mąka pszenna (ok. 200g – na oko)
- – śmietana ukwaszona (dla smakoszy)
Przygotowanie:
- Zagnieć twaróg z jajkiem i cukrem waniliowym. Wsypuj powoli mąkę, zagniatając ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do rąk. Powinno być delikatne i miękkie, ale absolutnie nie twarde.
- Umyj truskawki i pozbądź się szypułek.
- Formuj w palcach porcje wielkości małej śliwki. Możesz od czasu do czasu oprószyć dłonie mąką, będzie Ci wygodniej. Kulkę rozpłaszcz, wyłóż na środek truskawkę, zamknij ją w cieście i uformuj pożądaną kulkę. Kulkę uformuj jeszcze w obmączonych dłoniach. Przygotowane kulki odłóż na bok.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, delikatnie posól i wkładaj serowe kule. Wyciągnij – minutę po wypłynięciu na wierzch
- Możesz podać je z ukwaszoną śmietaną albo cukrem!
Dzieciaki kochają serowe knedle z truskawkami!
Z chęcią zrobię to cudo, bo wygląda przepysznie. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz widzę takie pyszności.