Różowa beza, Pavlova Cassis. Królowa wypieków.

3192 wyświetleń 0 Comment
Ucieszy tę małą i tę dużą dziewczynkę. Różowe ciasto, różowa beza. Pavlova Cassis w wydaniu całkiem domowym. Co Wy na to? Pichciły w kuchni nasze babki, nasze mamy, a teraz my oddajemy się tym rytuałom. Kiedy przy maminej spódnicy uczepione są te małe raczki, do pracy zabieram się jakoś chętniej, z jeszcze większą energią. Moje smakuje jej zawsze! Serce wtedy rośnie i rośnie, klatki piersiowej zaczyna braknąć.


Rodzinne królowe wypieków 


Kiedy w kuchni białko lepiło się wszędzie, a większość blatów była uklejona, na podłodze nieustannie widniał puszkowy cukier puder to my, kobiety tej rodziny, piekłyśmy ciasta. Tradycja jest nam bliska, rodzinne przepiśniki są w naszych rękach i naszym władaniu. Naszym berłem wałek kuchenny, a tiarą serek mascarpone we włosach. Najcudowniejszą koroną są słowa uznania i wylizane talerzyki. Uwielbiam patrzeć, kiedy moja familia wcina tak, aż „uszy im się trzęsą”. Nawet nie trzeba wielu słów, kiedy z talerzy znikają ostatnie okruszki.

Jesienna aura wprawiając w nastrój iście nostalgiczny, sprzyja przemyśleniom. Przechodząc obok piekarni, unoszący się zapach chleba sprawiał, że robiło się jakby cieplej. Mamy ten „czas pomiędzy”. Jesień na dobre rozkwitła, liście zdecydowały się opaść, ale mrozy na dobre się nie rozgościły. Czas, w którym chcemy, by natychmiast przyspieszył, bo ta magia tuż, tuż. Za chwilę zaledwie kilka dni dzielić nas będzie od czasu, w którym jesteśmy wszyscy razem. Cieszmy się tym, co tu, co teraz w listopadzie, bo jest tak pięknie. W oczekiwaniu na ten cudowny grudzień, który równie szybko przemknie.

Parząc popołudniową kawę, czekając na gwizdek czajnika, rozmyślałam o pędzie. Gdzie pędzicie? Bo ja nigdzie się nie wybieram. Cieszę się i ekscytuję dzisiejszym dniem i piękę Pavlovę Cassis, różowa beza. Zanim jeszcze zakasam rękawy do świątecznych pierników! 


Pavlova Cassis, różowa beza 


SKŁADNIKI

BEZA
  • 150 ml białek (z około 3 jajek bardzo dużych L lub 4 średnich M)
  • 220 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki różowego barwnika w żelu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego

KREM
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% – zimnej
  • 100 g serka mascarpone (zimnego)
  • 4 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru

FRUŻELINA PORZECZKOWA
  • 200 g czarnych porzeczek
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Opcjonalnie: liście mięty


PRZYGOTOWANIE

BEZA
Dokładnie oddzielone od żółtek białka (czyste białka bez cząstek żółtek) umieścić w czystej i suchej misce. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

Białka ubijać mikserem aż powstanie lejąca piana. Wówczas zacząć stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając (dodawać kolejne łyżki cukru w odstępach około kilkunastu sekund). Ubijać do czasu aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodać barwnik.

Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i zmiksować do połączenia się składników.
Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc koło o średnicy nie więcej niż 18-20 cm. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 120 stopni C, wstawić blachę z bezą i piec przez 1 godzinę i 20 minut. Wyłączyć piekarnik i całkowicie ostudzić bezę nie otwierając wcześniej piekarnika.

FRUŻELINA PORZECZKOWA
Porzeczki opłukać, oderwać z szypułek, włożyć do garnka, wlać sok z cytryny i zagotować. Gotować przez około 1 minutę, następnie dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Podgrzewać jeszcze przez niecałą minutę, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować i odstawić z ognia.

Owoce powinny być otoczone w średnio gęstym syropie. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki lub wody.

KREM
Zimną śmietankę (musi być schładzana minimum 24 godziny), zimne mascarpone i cukier puder umieścić w misce, ubić na gęsty krem (około 2 minuty). Do czasu podania trzymać w lodówce.

Na ostudzoną, różową bezę wyłożyć trochę kremu i owoców (nie musimy wykładać całego kremu aby nie obciążać za bardzo bezy, możemy podać je na każdy talerzyk). Udekorować miętą.
5/5 - (4 votes)

Oceń:

5/5 - (4 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x