Weekendowe marchewkowe

2048 wyświetleń 1 Comment
Tort
Ile osób i kubków smakowych tyle przepisów. Przepadam za ciastem marchewkowym w każdej postaci. Przyznaję się, ubóstwiam je, kocham.
Jeśli nie macie pomysłu na weekendowe, niedzielne ciasto to marchewkowe będzie idealne. Bezglutenowe? Macie obiekcje? Szybko się ich pozbądźcie, bo smakuje wyśmienicie.
Niedzielna kawa bez ciasta brzmi kiepsko. Każdy lubi błysnąć ciastkiem swojego wypieku. Która gospodyni, perfekcyjna, czy też nie, pani domu, nie dałaby się pokroić za komplementy i zachwyty nad swoimi wypiekami? Każda. Miło być komplementowanym i słyszeć, smaczne mlaskanie. Marchewkowe jest proste w przygotowaniu, a to jego kolejny plus!
A więc do dzieła!
Dzielę się przepisem poniżej, smacznego.
 
Składniki:
  • 2 średnie marchewki (170g-200g)
  • 100g ananasa pokrojonego w kosteczkę
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki ryżowej
  • 50g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g wiórków kokosowych
  • 3 jaja
  • 125ml syropu klonowego
  • 125ml oleju kokosowego
Wierzch (możesz użyć lukru!):
Polewa: 125g serka Philadelphia. Zmiksować z 2 łyżkami syropu klonowego. 
Polać wierzch ciasta marchewkowego.
 
Przygotowanie:
  • Dno formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić w rozdrabniaczu/melakserze. Ananasa lub miąższ z pieczonej dyni zmiksować blenderem na papkę. Marchewkę z ananasem lub dynią wymieszać łyżką z 1 jajkiem i odstawić na bok.
  • Do drugiej miski wsypać: mąkę ryżową, ziemniaczaną, mielone migdały, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól morską. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie wymieszać z posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi, odstawić.
  • Pozostałe 2 jajka ubić na pianę (mniej więcej do potrojenia objętości, około 5 minut). Następnie cienkim strumieniem stopniowo dodawać syrop klonowy cały czas miksując na wysokich obrotach (w sumie ok. 5 minut). Wciąż ubijając dolewać stopniowo roztopiony i przestudzony olej kokosowy.
  • Do powstałej masy dodać składniki z pierwszej miski z marchewką i wymieszać łyżką do połączenia się składników, następnie dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać (delikatnie!) łyżką do połączenia się składników (nie dłużej!).
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka (w większej tortownicy ciasto pieczemy krócej). Przepis testowany z kwestia smaku.

Oceń:

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
AgaGr -JANulkowo
7 lat temu

Przepysznie wygląda i zapewne tak smakuje.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x