Wzmocnij odporność u całej rodziny tej jesieni. Moich 10 domowych sposobów!

2076 wyświetleń 2 komentarze
Zaczął się czas, gdzie nie spojrzysz, a zewsząd atakują reklamy specyfików na przeziębienie. Katar, ból gardła, kaszel, temperatura (…) niespokojność nóg, litości! Niedługo drażliwość gałek ocznych na światło wpisze się na tę listę albo co gorsze macierzyńskie zmęczenie. A może już takie specyfiki powstały, tylko umknęło to mojej uwadze?

Czy rzeczywiście w KAŻDEJ sytuacji jesteśmy zmuszeni sięgać tylko po to, co koncerny farmaceutyczne proponują? Po chemię upchniętą w małej, jak guzik pigułce? Guzik prawda. 



Uwielbiam jesień! Piękną, złotą, tę polską, ale oprócz wyjątkowo słonecznych i klimatycznych dni, te mniej chciane, obfitujące w wiatr, chlapę, deszcze mniejsze lub większe przyprawiają o ból głowy, kichanie i duńdle do pasa. Z rozpędu myślisz już o ustawianiu się w kolejce pod gabinetem lekarskim, bo przecież teraz w przychodniach tłumy. Zanim zdążysz na dobre utonąć w snuciu planów o drodze ewakuacyjnej do lekarza, by paść mu do stop i całować biały kitel, rzuć okiem na moje sposoby. 

Zaproponuję kilka naturalnych specyfików, dzięki którym wzmocnisz swoją odporność i uchronisz rodzinę przed jesiennym przeziębieniem. Mamy krzątające się każdego dnia po domu muszą być silne, rześkie i zdrowe! Bo kto nas zastąpi? Potrzeba nam energii, bo nie ma czasu na chorobę i zwolnienia. Dmucham na zimne, a jesienne wieczory spędzam przy aromatycznych naparach, nalewkach oraz innych specyfikach. Będąc w ciąży dopadła mnie grypa, ale i z nią domowymi sposobami się uporałam!



10 domowych sposobów na wzmocnienie odporności


Syrop z czosnku 


Nie oszukujmy się – truskawkami nie pachnie. Niezbyt przyjemny zapach i smak wynagradzają jego zdrowotne walory! Uwaga, zapach zniwelować częściowo pijąc na noc oraz płucząc usta roztworem wody z solą.

Syrop można podawać dorosłym oraz dzieciom (uwaga! po 16 miesiącu życia). Czosnek ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, jest naturalnym antybiotykiem.

Składniki:
  • 2 główki czosnku
  • 3 cytryny
  • 6 łyżek miodu
  • 1 szklanka, przegotowanej zimnej wody

Przygotowanie:
Czosnek wycisnąć praską, z cytryn wycisnąć sok, wymieszać dokładnie z wodą i miodem. Przelać do butelki.

Na wzmocnienie: 1 łyżka dla dorosłych, 1 łyżeczka dla dzieci na dobę.

W czasie choroby: 1 łyżka (dorośli), 1 łyżeczka (dzieci) co 4-5 godzin.

Pamiętaj, żeby kupić polski czosnek!




Syrop z czarnego bzu


Często pytacie o czarny bez, bo naturalny, bo zasłyszany u babć i ciotek. Czy można stosować u niemowląt? Tak, ale uwaga, bo od 7 miesiąca życia. Zacznij od jednej łyżeczki (rozcieńczonej wodą), obserwuj. Jeśli nie ma przeciwwskazań zwiększ dawkę do dwóch w ciągu dnia. Czarny bez ma właściwości antybakteryjne, jest tez źródłem przeciwutleniaczy i świetnie sprawdzi się w walce z grypą.

Składniki
  • 2/3 szklanki świeżych owoców czarnego bzu
  • 2/3 szklanki wody
  • 1-2 łyżki sproszkowanego imbiru (lub świeżego kłącza)
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • ½ łyżeczki sproszkowanych goździków lub 1 goździk w całości
  • 1/3 szklanka surowego miodu (zacznij od 1-2 łyżek i dodaj taką ilość, by smakowało)

Przygotowanie:
Świeże owoce czarnego bzu starannie umyj, pozbądź się niedojrzałych owoców. Przełóż owoce do garnka, dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem miodu i gotuj na wolnym ogniu ok 45 minut. Odstaw do wystygnięcia, aż będzie lekko ciepły. Następnie przy użyciu sitka oddziel pulpę od soku. Teraz do soku dodaj miód, wymieszaj, spróbuj (surowy miód ma cenne właściwości, które giną w temperaturze powyżej 40 stopni). Jeśli syrop jest odpowiednio słodki przelej go do słoika i przechowuj w lodówce. Myślę, że zostanie skonsumowany bardzo szybko.


Napar z lipy to naturalna aspiryna


Obniża temperaturę i łagodzi ból. Podczas gorączki pijemy 3-4 razy dziennie. U mnie napar z lipy króluje od początku września! Codziennie rano parzę lipę dla całej rodziny. Jeśli nie masz swoich kwiatów lipy, kup je w sklepie zielarskim.


Sok z malin


Najlepsze są te domowe maliny, prosto z krzaczka. Jeśli masz do nich dostęp jesteś szczęściarą! Do przygotowania soku potrzebne są tylko maliny i (ewentualnie) cukier (albo ksylitol).

Przygotowanie:
Maliny umyj i odstaw je na sitku by oddały wodę. Na dnie słoja wsyp maliny i przysyp je cukrem. Na 1 kg owoców malin dodaj ok. 500 gram cukru.
Potem przecedź je przez sitko i podgrzej na ogniu do czasu zawrzenia. Słoiczki na przetwory wcześniej wyparzam i wycieram do sucha. Po kolei wlewam gotowy sok i zakręcam. Odstawiam do góry dnem, przykrywam ściereczką i czekam, aż ostygną.

Syrop z mniszka


Aby przygotować leczniczy syrop z mniszka lekarskiego, potrzeba:
  • 250 świeżych kwiatów mlecza
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna

Przygotowanie:
Oddzielone kwiaty mlecza od reszty rośliny wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy je około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy naczynie w chłodne miejsce, po upływie doby odcedzamy wywar i dodajemy do niego cukier oraz sok z cytryn. Po wymieszaniu i połączeniu się składników ponownie gotujemy ok. 3 godzin, aż płyn uzyska konsystencję podobną do miodu. Gotowy syrop z mniszka lekarskiego przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików. Tak przyrządzony miód z mlecza będzie ważny przez kilka miesięcy.



Sok z aronii


Składniki:
  • 1 kg owoców aronii
  • 300g – 500g cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 cytryna
Dokładnie umyte owoce umieszczamy w garnku i rozgniatamy je widelcem, tłuczkiem do ziemniaków bądź mikserem. Następnie dodajemy pozostałe składniki: wodę, sok z cytryny i cukier. Całość gotujemy ok. pół godziny. Sok odcedzamy przez gęste sito (bądź gazę) do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy sok przez ok. 15 minut od zagotowania wody.

Sam sok z czystej aronii bez cukru jest dość cierpki. Dodatek cukru sprawia, że uzyskujemy pyszny sok z aronii bez goryczki. Robiąc sok własnoręcznie mamy pewność, że sok z aronii będzie ekologiczny i naturalny, bez konserwantów i sztucznych dodatków czy aromatów.


Napar imbirowo cytrynowy


Parz szybko po nieoczekiwanym spacerze w deszczu, po zamarznięciu i przemoknięciu! Szybko stawia na nogi. Sprawdzi się też przy gorączce, jego magia działa również wzmacniająco.

Składniki:
  • duży kawałek korzenia imbiru
  • 4-5 goździków
Przygotowanie:
Zalać wrzącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na około 10 minut.

Następnie odcedzić i dodać:
  • sok z ½ cytryny
  • czubatą łyżeczkę miodu najlepiej lipowego (nie dodawać do wrzątku ale do przestudzonego nieco naparu)

Probiotyki

Niepatogenne organizmy żywe, które mają liczne właściwości zdrowotne. Są pożytecznymi żywymi mikroorganizmami, które wzmacniają naszą odporność i cały system immunologiczny. Wpływają dobroczynnie na florę jelit, zmniejszają liczebność szkodliwych bakterii i zwiększają ilość pożytecznych.

Naturalne probiotyki to:
  • kapusta kiszona
  • ogórki kiszone
  • kefir
  • maślanka
  • jogurt naturalny
  • kwas chlebowy
  • zakwas z buraków 

Witamina D3


Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w przewodzie pokarmowym oraz pełni funkcje regulacyjne w układzie odpornościowym (immunologicznym)
.
Naturalne źródła witaminy D:
  • ekspozycja na słońce
  • tłuste ryby morskie: węgorz, łosoś , makrela
  • jajka
  • mleko
  • żółty ser


Wietrzenie pokoju dziecka



W zbyt ciepłym pomieszczeniu wilgotność powietrza spada nawet o 20%, a to zdecydowanie zbyt wiele. Suche powietrze wysusza śluzówkę dróg oddechowych, powoduje suchość w ustach, a nawet rozprzestrzenianie się infekcji, bowiem bakterie i wirusy mają łatwiejszy dostęp do naszych dzieci. Na szczęście wraz ze wzrostem rodzicielskiej świadomości, popełniamy coraz mniej błędów. W ciepłe, bezwietrzne dni mamy nie przesadzają już z ilością dziecięcych ubranek, za to coraz częściej zabierają swoje pociechy na spacer w każdą pogodę. To sprzyja wykształceniu prawidłowej odporności.


By cieszyć się jesienną aurą dbam o zdrowie mojej rodziny od kuchni
. Nie tylko kurtki, czapki i szaliki od września są na tapecie, ale dobrze wyposażona szafka i skrzynie z sezonowymi specyfikami. Systematyczność i rutyna w działaniach mających na celu wzmocnienie odporności zaprocentuje i zaowocuje mniejszą ilością przeziębień, ich łagodniejszym przebiegiem, a cudownie byłoby gdyby uchroniło całkowicie przed jesiennymi infekcjami. Korzystajmy z pięknej, polskiej złotej jesieni! Szukajmy się w liściach, zbierajmy grzyby i biegamy po kałużach bez obaw.
5/5 - (2 votes)

Oceń:

5/5 - (2 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Żaneta Garczyńska
6 lat temu

Idealny wpis na wrześniowe przejście z okresu lata na jesienny. Ja już przeziębienie mam za sobą, został delikatny kaszel, a ponieważ karmię piersią na tapecie tylko naturalne sposoby! Miód, cytryna, imbir, sok malinowy, z aronii… Znudzić się nie da, a dzięki temu wszystkiemu niestraszne mi jesienne chłody 😉

2
0
Would love your thoughts, please comment.x